03 Ağu
Gayrimenkul Sektöründe Kredi Faizi Sevinci

Gayrimenkul Sektöründe Kredi Faizi Sevinci

Gayrimenkul Sektöründe Kredi Faizi Sevinci

Konut kredi faiz oranlarının 0,99’a çekilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, indirimin inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında etkili olacağını ifade etti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Merkez Bankası’nın çaktığı kıvılcımın Ziraat Bankası'nda karşılık gördüğünü aktararak, “Ziraat Bankası’nın konut kredi oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşürmesi sektörün uzun vadede destekleneceğini işaret ediyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta da bankanın düşük faiz vadesini 180 aya yani 15 yıla çıkarmış olması… Uzun vadede düşük faiz politikası, istikrarlı bir ekonominin ve inşaat sektörünün en önemli ipuçlarından biridir.” diye konuştu.

Faiz indiriminin konut fiyatlarında revizyon yapılmadan önce gelmesinin diğer önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Durbakayım, şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana konut fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Düşük maliyetlerle yaptıkları/devam ettikleri projelerdeki cazip fiyatları müşterilerine sunmaya devam ediyor. Fiyat revizyonu için herkes yılın son çeyreğini bekliyor. Buna ek olarak alternatif yatırım araçlarında da gayrimenkul lehine bir hareket gözlemleniyor. Dövizdeki düşüş eğiliminin devam etmesini, mevduat faizlerine de gözle görülür bir gerileme olmasını bekliyoruz. Yani tüketici açısından mükemmel bir zemin hazırlanmış oldu. Beklentimiz bu kıvılcımın özel bankalar nezdinde de destek görmesi ve sektörü aydınlatacak bir meşaleye dönmesi yönündedir. Ayrıca kredi faizlerinin sıfır konut dediğimiz ilk satışlara uygulanması da biz konutüreticileri için önem arz etmektedir. Nitekim inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında bu durum büyük önem arz etmektedir.”

– “Sektörde beklenen hareket gerçekleşecektir".

 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu da kamu bankalarının konut faiz oranını, psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürmesinin uzun zamandır sektör temsilcilerinin beklediği bir karar olduğunu belirterek, tahminlerinin yüzde 1,30 bandına kadar düşebileceği yönünde olsa da kararın kendileri için şaşırtıcı ve sevindirici olduğunu söyledi.

Uzun zamandan beri konut alıcılarının konut alımından ziyade kiraya yönlendiğini ve parasını mevduatta değerlendirdiğini gözlemlediklerini kaydeden  Erkurtoğlu, “İnanıyoruz ki bu kararla birlikte sektörde beklenen hareket gerçekleşecektir. Yine vadelerin de 180 aya kadar uzaması, konutalımını kolaylaştıracaktır. Konut fiyatlarının stabil seyrettiği ve hatta bazı lokasyonlarda ucuzladığı bir dönemde, konut alıcıları için bir fırsat oluştu diyebiliriz.” şeklinde konuştu.