23 Eyl

Didim Belediyesinde Örnek Proje

Didim Belediyesinde Örnek Proje 

Didim Belediyesi’nin 20 Haziran 2016 tarihinde Akköy Kocabahçe mevkisinde açılışını gerçekleştirdiği, 54 bin 400 metrekare alan içine kurulan Didim Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Fidanlığı’nda peyzaj ve yeşillendirme çalışmalarında kullanılmak üzere mevsimlik süs bitkileri yetiştiriliyor ve bu bitkilerle kent süsleniyor. Tıbbi aromatik bitkilerden ise uçucu yağlar elde ediliyor.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, ilk aşamada 150 bin adet yazlık mevsimlik süs bitkisi yetiştirdikleri seralarında artık yıllık 700 bin adet çelikle üretim, 400 bin adet tohumla üretim olmak üzere 1 milyon 100 bin adet üretim gerçekleştirebildiklerini söyledi. Hali hazırda bulunan toplam 720 metrekarelik seralarında (biri köklendirme, diğer 2’si şaşırtma serası olmak üzere toplam 3 adet sera) üretim gerçekleştirildiğini, şuan da ise bu seralarına ek olarak 2 adet seralarında üretimin devam ettiğini belirten Atabay, “Mevcut seralarımıza ek olarak yeni düzenlediğimiz seramızın ilki 625 metrekare olup tohum çimlendirme, şaşırtma ve büyüme serası olarak kullanılmakta, ikinci seramız ise 144 metrekare olup tohum ve çelikle üretim yapılmaktadır. Bu seralarımızdan ayrı olarak oluşturduğumuz 150 metrekarelik tünel seramızda ise çelikle üretim devam etmektedir. Köklendirme seramızda toplam 4 adet her biri 12.5 metrekare köklendirme masalarında filizlendirilip, şaşırtma seralarımıza alınan bu filizler 308 köpük viyollerde çimlendirme torfu ile yapılıyor. Çift yaprağa dönüştüğünde ise şaşırtma torfu ile 45-48 viyollere aktarılıyor. 3 ay sonunda ise kentimizin çeşitli köşelerine dikimi gerçekleştiriliyor” dedi.

 

YAĞ ELDE EDİYOR

Didim Belediyesi tarafından mevsimlik çiçek, tıbbi aromatik bitkiler ve fidan yetiştirmek amacıyla Akköy'ün Kocabahçe mevkisinde kurulan ve üretime başlayan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Fidanlığı’nda yetişen aromatik bitkilerden yağ elde etme çalışmaları da aynı zaman da devam ediyor. Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, belediye olarak gerçekleştirdikleri her projeye inandıklarını ve bugün başarıyı görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 2009 yılından bu yana hizmet veren Tabia fabrikası ile 2 yıl verimli çalışma içerisinde bulunduklarını, bu sene ise katı yakıtlı distilasyon makinesini seralarına kurarak kendi yağlarını kendileri elde etmeye başladıklarını ifade eden Atabay, “İlk nane yağı ile başladığımız üretimimizi, kekik, biberiye, lavanta ve delice zeytinyağı ile çeşitlendirdik. Fidanlığımızdan bugüne kadar 850 kilogram delice zeytinyağı, 16 kilogram biberiye, 69 kilogram lavanta, 30.5 kilogram nane yağı, 6.5 kilogram kekik ve 30 kilogram kantaron yağı elde etmeyi başardık. Bu makine sayesinde tek seferde 250 kilogram hammadde işleyebiliyoruz” diye konuştu.

“TÜM ÇABAMIZ DAHA GÜZEL BİR DİDİM İÇİN”

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, şunları kaydetti: “Didim Belediyesi olarak gerçekleştirdiğimiz her projeye inandık. Bilindiği gibi Didim Belediyesi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Fidanlığımızı kurmuş ve oradan elde edilen çiçeklerimizle kentimizi süslemiş, aynı zamanda aromatik bitkilerden elde ettiğimiz yağlarla ‘Didyma’ markalı birçok ürün elde etmiştik. Şimdi ise lavanta, nane, biberiye ve kekik gibi tıbbi aromatik bitkilerden uçucu yağ elde edilmesi için katı yakıtlı distilasyon makinemizi seramıza kurduk. Bu makine sayesinde tek seferde 250 kilogram hammadde işleyebiliyoruz. Artık kendi fidanlığımızda yağ sıkım işlemini gerçekleştireceğiz. ‘Tüm çabamız daha güzel bir Didim için’ ifadesini kullanarak, yapılacak birçok projeye daha imza atacağız ve durmadan çalışacağız.”

 

SERA, BİRÇOK BELEDİYEYE ÖRNEK OLDU

Geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Nilüfer Belediyesi’nden ekiplerin gelerek sera hakkında bilgi aldıklarını kaydeden Başkan Atabay, “İki tane köklü belediyenin seramızı incelemeleri çok önemli. Kendilerine talepleri doğrultusunda bilgiler verdik. Biz daha işin başındayız, iki yıldır çalışmalarımız sürüyor. Faaliyetlerimizin birçok belediyeye örnek olmasından dolayı mutluyum” ifadesini kullandı.

 

DOĞAYA KARŞI SORUMLULUK

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın talimatıyla geçtiğimiz yıllarda Didim Belediyesi bünyesinde kurulan Akköy Tıbbı Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Üretim Fidanlığı, ‘Doğaya Karşı Sorumluluk’ projelerinin arasında da yerini aldı. 30 senedir Alman Seyahat Acenteleri Birliği’nin (DRV) organize ettiği Eco Trophea’da (Doğaya karşı sorumluluk projesi), her sene dünyanın dört bir tarafından doğa ile ilgili projeler bir araya gelirken, Didim Belediyesi’nin “Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Üretim Fidanlığı” projesi de 20 proje ile birlikte DRV’nin proje sitesinde yayınlandı. 11 binin üzerinde üyesi bulunan DRV’nin web sayfasında üyeler tarafından dikkatlice takip edilen proje, Türkiye’de bir ilke imza attı.

 

İSTİHDAM SAĞLIYOR

Halen 14'ü yakın köylerden kadınlar olmak üzere 30'a yakın insana iş imkanı sağlayan Didim Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Fidanlığı, aynı zamanda istihdam sağlamasıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi örneği oluşturuyor.