21 Şub
Aydın Didim ve Didim Emlak Sektörü

Aydın Didim ve Didim Emlak Sektörü

Aydın Didim ve Didim Emlak Sektörü;

Didim; Aydın ili sınırlarında, Egenin muhteşem güzelliklerine sahip bir tatil merkezi ve sahil beldesidir. Sadece tatil merkezi değil, tarihi, doğal güzellikleri, eğlencesi ve ılıman Akdeniz iklimini de bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle son 20 yılda, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilen meşhur Altınkum plajı ve bir çok mavi bayraklı koyları, denizi, tarihi kültürel zenginlikleri (Apollon Tapınağı, Kutsal Yol, Milet ve Priene Antik Kentleri vs.) ile yoğun olarak ziyaret edilen turistik bir merkez haline gelmiştir.

Altınkum Plajı, Didim merkeze 3 km uzaklıkta, Akbük ise 25km. mesafededir.

1955 depreminden sonra, önceleri halk arasında” HİSAR” olarak da adlandırılan YORAN, devlet tarafından yaptırılan afet evlerine taşındıktan sonra” YENİHİSAR” adını almıştır.

1990 yılına kadar bölge, Söke ilçesine bağlı iken bu tarihte yayınlanan bir kanunla, Yenihisar kasabası merkez olmak üzere Akbük, Akyeniköy beldeleri ile Denizköy, Yalıköy, Balat köyü ve Milas ilçesinden alınan Akköy ile birleştirilmek suretiyle ilçe olmuştur. 1999 yılında ilçenin ismi Didim olarak değiştirilmiştir.

Günümüzde, özellikle yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Didim - Altınkum ’da ilçenin sahip olduğu doğal ve kültürel mirası ile ziyaretçilerinin hayranlığını kazanmıştır.

Tüm bu avantajları ile Didim İlçesi ekonomisi günümüzde ağırlıklı olarak turizme dayalıdır. Bölgede düşük yoğunluklu olarak tarım ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olsa da yıllar boyunca, yazlık ev, site kooperatifçiliği ile inşaat sektörünün gelişmesi ile yabancılara tanınan gayrimenkul edinme hakkı sebebi ile yatırımlar ile hızlı gelişim sonucu, 20 yılın ilk on yılı yabancılara özellikle İngiliz vatandaşlara, ikinci 10 yılda ise yerli ve yurtdışında çalışan gurbetçi vatandaşlarımıza 30 bin civarında mülk satılmıştır.

Bölgede; İnşaat, Gayrimenkul edinimi ve Turizm gelirlerinin artması, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Didim’de Emlak ve Emlakçılık çok cazip hale gelmesi ile Didim Emlak sektörü Resmi ve gayri resmî olarak Didim emlakçılar cenneti olmuştur. Bu sadece Didim Emlak sektöründe değil Ülkenin genelinde Emlak konusunda bir düzenleme olmadığı için hem vergi kaybı hem de vatandaşın mağduriyetlerinin artmasından dolayı Emlak Sektörüne yasal düzenleme getirilmiştir. Ülkemizde gayrimenkul satışlarının %50'si emlak işletmeleri aracılığıyla yapılıyor ve emlakçılık faaliyetinde bulunan 70 binin üzerinde işletme bulunuyor. Ancak, kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu sayının çok daha üzerinde kişinin taşınmaz alım satımı ile kiralanmasına aracılık ettiği tahmin ediliyor. Yapılan bu düzenleme ile şeffaf, hesap verebilen ve kayıt altında bir emlakçılık sektörü oluşturulmasını ve sektörün yakından takip edilerek haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını amaçlanıyor.

Kayıtlı ve Nitelikli Emlakçılığın Kapıları Açılıyor.

Emlak alımlarında yaşanan vergi kaybı ve vatandaşın yaşadığı mağduriyetler giderilmesi için Emlak sektörüne düzenleme getirildi. İlk olarak 5 Eylül 2018 tarihi itibariyle Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi resmi siteden alınan başvuruların ardından Ticaret İl Müdürlükleri tarafından alınmaya başladı. Hali hazırda faaliyette olan emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş sürecinin 31 Ağustos 2020 tarihinde sona erdi. Yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyetinde yapılmayacak, yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacak.

2020 yılında başlayan pandemi, Covid 19 nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayan ve kalabalık yerlerden uzak duran binlerce kişi, müstakil ev ve “Arsa” arayışına geçti. Türkiye’deki müstakil ev fiyatlarının yüzde 25, internetteki müstakil konut aramalarının ise yüzde 252 oranında attığını görüldü.

Aydın Didim ve Çevresinde imarlı arsa alıp Prefabrik ev yaparak küçük bir yaşam alanı, kendi bahçemde organik tarım yaparım düşüncesi oluşmaya başladı. Bu düşünce Didim’de Arsa fiyatlarında artışa sebep oldu. Fakat talepler devam etmektedir.

İnsanlar artık kalabalık yerlerden uzaklaşmak istiyor Didim bu konuda oldukça avantajlı. Müstakil ev dışında Didim’de Arsa ya olan talepte bir hayli arttı. Piyasadaki talep değişikliğini iyi okuyabilen, vatandaşın ihtiyacı doğrultusunda yeniliklere imza atabilen  Didim Emlak firmaları, bu süreci fırsata çevirdiler. 2020 sezonunda yaşanan bu hareketliliği 2021 yaz sezonunda da süreceği   düşünülmektedir.